Zonnepanelen en

Veilig zonnepanelen aansluiten en plaatsen

Met zonnepanelen op uw dak bent u er nog niet. In uw meterkast moeten een aantal zaken worden aangepast. Wij zorgt ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

Wat doet een zonnepanelen installateur?

Onze installateur bekijkt de huidige groepenkast en elektravoorziening. Voor het aansluiten van zonnepanelen boven de 600W is namelijk een aparte groep nodig. Is uw groepenkast erg verouderd? Dan kan het verstandig zijn deze te laten vervangen. Alle apparatuur kan zo veilig achter diverse groepen ingedeeld worden. Tot slot zoekt hij een geschikte locatie voor de omvormer en de kabel naar de meterkast.

Hoe veilig zijn uw pv-panelen?

Denk hierbij aan de uitschakeling van het systeem bij calamiteiten of bij blikseminslag. Wist u dat zelfs na het uitschakelen van de hoofdschakelaar de zonnepanelen vermogen blijven leveren zolang er licht op valt? Dit kan gevaarlijke situaties opleveren tijdens het blussen. Een Eaton PV brandschakelaar zorgt ervoor dat de gelijkspanningskabel naar de PV-inverter automatisch spanningsloos geschakeld wordt. Onze installateur zorgt ervoor dat uw PV-panelen geheel veilig worden aangesloten.

Zonnepanelen opbrengsten

Er zijn handige hulpmiddelen voor het uitlezen van uw energieverbruik en de opbrengsten. Dit kan zelfs draadloos op afstand met uw smartphone. Onze installateur vertelt u alles over een veilige installatie van uw zonnepanelen.

Subsidie zonnepanelen

Afgelopen jaren hebben veel mensen al geïnvesteerd in zonnepanelen. Hier werd regelmatig gebruikt gemaakt van subsidie. Hoe staat het met de subsidieregeling op dit moment? 

Zonnepanelen zonder subsidie

Ook zonder subsidie is het interessant om te investeren in zonnepanelen. Met de stijgende energieprijzen verdient u uw investering snel weer terug. Leest u maar eens verder over de opbrengst en het rendement van zonnepanelen.

Welke financiële instrumenten zijn er om energiebesparende maatregelen te nemen?

  • U kunt maatregelen financieren met uw eigen spaargeld.
  • U kunt een lening afsluiten via het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Op ikinvesteerslim.nl staat informatie over de energiebespaarlening, waarmee u tegen een aantrekkelijke rente energiebesparende investeringen in of aan uw huis kunt financieren. Het NEF wordt gefinancierd door het Rijk, Rabobank en ASN Bank. Bekijk goed of een lening past bij uw persoonlijke situatie.
  • Sommige gemeenten bieden subsidie aan voor energiebesparende maatregelen. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nlof de website van uw gemeente.

Fabels zonnepanelen

Er wordt veel gesproken over de opbrengst van zonnepanelen en het rendement dat ze leveren. Maar hoe zit het nou eigenlijk echt? De zin en onzin over zonnepanelen voor u op een rij: 

Broodje aap

Zonnepanelen zijn alleen geschikt voor zonnige landen. Een veelgehoorde, maar onzinnige opmerking. Natuurlijk, in Nederland schijnt de zon minder vaak dan in Spanje en zal een zonnepaneel minder opleveren dan aan de Middellandse Zee. Maar ook op een bewolkte dag heeft u opbrengst. Zonne-energie is immers overal mogelijk waar licht is. De zon levert in Nederland ieder jaar per vierkante meter 1.000 kWh aan energie. Daarnaast is stroom in Nederland duur. Op een gemiddeld huis kunt u al zonne-energie opwekken vanaf 13 cent per kWh, ofwel 45% goedkoper dan u nu aan het elektriciteitsbedrijf betaalt. De opbrengst voor van zonnepanelen is dus ook in Nederland wel degelijk interessant.

Dat zonne-energie veel subsidiegeld kost en nooit concurrerend kan worden, is ook een fabeltje. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren gehalveerd dankzij schaalgrootte. Consumenten kiezen steeds vaker voor goedkopere zonnestroom. Subsidies versnellen dit proces.

Nog meer vooroordelen

Zonnepanelen moeten exact op het zuiden gericht zijn. Ook dat is niet (helemaal) waar. Zonnepanelen wekken de meeste elektriciteit op als ze bij plaatsing 100% op het zuiden staan gericht. Maar op het westen of oosten gericht is nog altijd een rendement van 87% haalbaar. Om het resultaat te optimaliseren zal de inclinatie (hoe schuin de panelen liggen) moeten worden aangepast.

Voor het plaatsen van zonnepanelen is geen vergunning nodig, mits u niet in een monumentaal pand woont of uw pand onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Dat is het geval bij 99% van de bevolking. Een laatste vooroordeel gaat over de levensduur van zonnepanelen. Waar veel mensen denken aan acht jaar, garandeert een betrouwbare fabrikant als Nefit dat panelen van 10 tot 26 jaar nog altijd 80% opbrengst leveren.

Onze installateur vertelt u alles over het rendement van zonnepanelen op uw woning.